Druppels

logo

Druppels is een rubriek die ook verschijnt in het huis-aan-huisblad de Bron dat in Ugchelen één keer in de twee weken verschijnt. Remko onze kerkelijk werker schrijft deze druppels. Een druppel uit de Bron(kerk) is de ene keer een kort kindergebed en de andere keer een verhaal van Mart het muisje op de Veluwe, een verhaal met een moraal. Lees de gebeden en de verhalen samen met uw (klein)kind.

Hier volgen alle druppels die in de Bron hebben gestaan:

Druppel 8:

Mart het muisje

Wees als een klimop, een doorzetter.

Mart het muisje had een rotdag. Alles wat hij probeerde lukte niet, hij was ook zijn nieuwe pen kwijt en het regende ook nog hard. Boos en chagrijnig kwam hij thuis. Vader muis zag dat Mart niet zo vrolijk was. “Wat is er aan de hand?” “Nou ik ben gewoon chagrijnig, dingen lukken niet, ben mijn pen kwijt en het is slecht weer.” Papa muis luisterde en zei ”Kom Mart, ik wil je wat laten zien, we gaan weer naar buiten.” “Nee, daar heb ik echt geen zin in, het regent ook nog.” Papa muis zei: “Nee Mart ik wil je wat laten zien en daarvoor moeten we naar buiten, mijn vader heeft mij dat ook laten zien en hij heeft het weer gehoord van zijn vader.” Mart werd nu wel nieuwsgierig. Misschien was het wel een schat die hij wilde laten zien. “Oké, ik ga toch mee.” Mart en zijn vader liepen door het hoge natte gras en werden nog natter. Na echt een eind lopen in de regen zei vader muis: “Wij zijn er, dit wilde ik je laten zien.” Mart keek om zich heen en zag geen schat en hij werd steeds kouder en natter door de regen, hij kon wel huilen. “Er is helemaal niets te zien, en ik ben nat en koud, ik vind dit niet leuk meer.” Zijn vader kreeg een glimlach op zijn gezicht: “Er is hier juist heel veel te zien. Kijk naar deze plant, wat valt je op?” “Niets.” “Kijk nog eens goed.” “Ik zie niets en ik wil naar huis.” Zijn vader zei: “Kijk, dit is een klimop en het verschil met een boom is dat een klimop wel zijn bladeren houdt zelfs in de koude winter en kijk naar die boom daar, die is al zijn bladeren kwijt omdat het winter is. Een klimop is een doorzetter, die blijft altijd groen, ook al is het heel slecht weer. Zet door in het leven, denk aan de klimop die ook door zet als dingen tegen zitten. Wow, dacht Mart, ik wil ook net als een klimop zijn en hij werd meteen weer een stuk vrolijker en merkte de regen niet eens meer.

Druppel 7:

Kindergebed

Lieve God, Dank u dat het bijna kerst is. Dat u als Jezus naar de aarde bent gekomen u die de koning bent maar dat u geboren bent in een stal en niet in een paleis. Dat is heel bijzonder dank u daarvoor. Ik wil u bidden voor de mensen die niet samen kerst kunnen vieren. Ik bid u voor de mensen in de gevangenis, of die lang op reis moeten zijn. Wilt u hen toch nog een goede kerst geven? Dat bid ik in de naam het kerstkindje Jezus. Amen.

Druppel 6:

Mart het muisje

Durf hulp te vragen als het niet lukt.

Mart het muisje was met zijn vrienden Rens de Ree en Bob de Bij lekker verstoppertje aan het spelen in het bos. Bob was hem en telde af 10,9,8,7. Mart rende weg maar struikelede en kwam in een riviertje terecht. Gelukkig was het niet zo diep maar de stroming was voor zo een klein muisje wel echt heel sterk. Mart probeerde te zwemmen wat hij kon maar de stroming was te sterk. Hij merkte dat zijn pootjes moe begonnen te worden en dat hij steeds verder werd meegesleurd de rivier op. Mart wist het niet meer…. en opeens bedacht hij dat als iets niet lukt dat je dan hulp kan vragen. Mart zag dat Pedro de Pelikaan lekker aan het vissen was. “Pedro, Pedro” piepte Mart het muisje. “Zou je mij kunnen helpen, het lukt mij niet om naar de kant te gaan en ik begin steeds moeier te worden.” Pedro de pelikaan schrok ervan en meteen vloog hij naar Mart toe en pakt met zijn snavel Mart uit het water. Pedro de Pelikaan had een grote snavel waar Mart gewoon in kon rond lopen. “Vlieg maar naar beukenboom 232 daar spelen verstoppertje” piepte Mart door de snavel naar Pedro toe. Aangekomen bij de beukenboom waren Bob en Rens nog steeds aan het zoeken naar Mart. “Ik ben hier schreeuwde Mart door de snavel heen.” Rens de Ree de schrok er helemaal van. “Jij hebt een mooie verstopplek gevonden, die wil ik de volgende keer ook!” Mart klom uit de snavel van Pedro de Pelikaan en zei: “Het was geen verstopplek maar Pedro heeft mij geholpen toen het mezelf niet meer lukte, ik heb toen om hulp gevraagd en zo is alles goed gekomen.”

Druppel 5:

Kindergebed

Lieve God, dank u dat er veel mogelijkheden zijn om lekker te spelen. Dat er speelplekken zijn, dat mooie natuur is om in te spelen en dat we op een televisie leuke programma's kunnen kijken. Ik wil u bidden voor alle kinderen die niet zo goed kunnen spelen omdat ze ziek zijn en misschien zelfs wel in het ziekenhuis liggen. Ik wil u vragen dat u bij deze kinderen aanwezig bent en dat ze mogen voelen dat u er bent. Ik wil u ook bidden voor alle mensen die voor deze kinderen zorgen. Dat bid ik in Jezus naam, Amen.

Druppel 4:

Mart het muisje

Toon moed.

Mart het muisje wist het niet meer. Karel Kikker werd in de klas gepest door Herman Hert en Drimmel Das. Maar Mart durfde niets te doen. Karel Kikker werd steeds ongelukkiger en begon vaak uit het niets te huilen. Opeens was Mart het zat hij liep naar Herman en Drimmel toe al was hij wat zenuwachtig. “Wat kom je doen, jij klein muisje?” Zei Herman Hert. “Ik wil zeggen dat jullie moeten stoppen met het pesten van Karel Kikker.” Mart. “Ach loop niet zo te piepen” zei Drimmel Das. “Wij pesten Karel helemaal niet maar plagen hem een beetje en maken leuke grapjes.” “Deze grapjes zijn niet leuk” zei Mart. “Karel Kikker huilt heel veel omdat jullie hem pijn doen. Hij huilt zoveel dat misschien de sloot gaat overstromen en dan loopt de school onder willen jullie dat soms?” “Nee natuurlijk niet” Drimmel en Herman keken elkaar aan. Dit was ook niet de bedoeling, een grapje is leuk maar mensen moeten er niet om gaan huilen. “Sorry” zei Herman. “kom Drimmel we gaan onze excuses aanbieden aan Karel.” En zo gebeurde het Karel kreeg excuses en werd niet meer gepest. “Dank je wel Mart, ook al ben je klein je hebt echt moed getoond, ik hoop dat iedereen net zoveel moed zou hebben als jij.”

Druppel 3:

Kindergebed

Lieve God, dank u dat wij in Nederland niet te weinig eten en drinken hebben maar dat de supermarkten vol met eten liggen. Ik wil u bidden voor al die mensen die voordat eten zorgen bijvoorbeeld de boeren, de mensen van de fabrieken en de mensen in de supermarkt zodat ze weten dat ze belangrijk werk doen. Geef ze u zegen. Ik wil u ook bidden voor de mensen in Nederland en in het buitenland die niet genoeg kunnen eten en drinken en honger en dorst hebben. Ik bid u dat u deze mensen helpt en mensen stuurt om deze mensen te helpen. Dat bid in Jezus naam, Amen.

Druppel 2:

Mart het muisje

Je hoeft niet perfect te zijn.

Mart het muisje kwam net van de bosklas en kroop lekker naar in zijn holletje. Opa muis zat al met een paar nootjes en wat drinken op Mart het muisje te wachten. Toen Mart een stukje noot op had zei hij: Opa volgens mij zijn wilde zwijnen perfect. Ze kunnen eten wat ze willen ze worden niet snel ziek en zijn heel sterk. Als ik Evert Zwijn op school zie dan denk ik echt hij is perfect. Opa muis moest lachen. Zwijnen zijn niet perfect, ze zijn sloom en dik en maken vieze geluiden. Mart dacht even na. “En herten zijn herten perfect, Hermien Hert uit mijn klas is heel mooi en heel snel.” “Nee Mart’ zei Opa muis “ook herten zijn niet perfect ze zijn groot dus jagers kunnen ze snel raken. En daardoor hebben ze geen warm holletje als wij en ze eten alleen maar gras. Dat smaakt heel saai.” Mart dacht even na en vroeg: “Zijn wij muizen dan perfect?” Opa muis glimlachte. “Nee ook muizen zijn niet perfect op ons valt genoeg aan te merken en ook konijnen zijn niet perfect en eekhoorns ook niet. Niemand is perfect en dat is helemaal niet erg. Samen onderhouden we dit bos en zorgen we ervoor dat het een mooi bos blijft. Wat de één niet kan dat kan een ander heel goed en daar heb je elkaar nodig, je hoeft niet perfect te zijn en de ander ook niet, en als niemand perfect is heb je elkaar nodig. Dat is een perfect leven, elkaar nodig hebben.”

Druppel 1:

Kindergebed

Lieve God, dank u dat wij in Nederland naar school kunnen gaan. Het is goed dat wij naar school gaan. Ik wil u bidden voor de kinderen die gepest worden op school. Wilt u hen kracht geven en hen troost geven. Ik wil u ook bidden voor de mensen die pesten, dat zij dat inzien dat ze verkeerd bezig zijn en stoppen met pesten en juist lieve kinderen gaan worden.Dat bid ik in Jezus naam, Amen